"Kiedy krew puszczać, kiedy bańki stawiać...". Jatromatematyka (medycyna astrologiczna) w wiekach średnich - Konarska-Zimnicka, Sylwia (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2025)
Obserwacja ciał niebieskich od zawsze stanowiła istotny element ludzkiej egzystencji. Ciałom niebieskim przypisywano moce oddziaływania na wszelkie aspekty ziemskiego życia, także na kwestie zdrowia i choroby. Medycyna astrologiczna zwana jatromatematyką była znaczącą częścią astrologii naturalnej, pod pewnymi względami aprobowanej także przez Kościół. Osadzona była na dwóch fundamentalnych filarach, tj. medycynie humoralnej i tzw. teorii melotezji, która bazowała na korelacji pomiędzy ciałami niebieskimi a poszczególnymi częściami i narządami ciała ludzkiego. Jatromatematyka była nie tylko teoretycznie rozwijana o czym świadczą liczne zachowane dzieła, ale znajdowała także praktyczne zastosowanie w kalendarzach, prognostykach astrologicznych i horoskopach.