„Władza mroku na dole i mrok władzy na górze”. Kulturowo - cywilizacyjny obraz „russkiego miru”w internetowym dyskursie medialnym - Starodubtseva, Anastassiya (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2025)
Monografia pt. "Władza mroku na dole i mrok władzy na górze" (kulturowo- cywilizacyjny obraz „Russkiego miru” w internetowym dyskursie medialnym) stanowi interdyscyplinarne opracowanie pojęcia „Russkij mir” jako złożonego fenomenu społeczno-kulturowego, ideologicznego i politycznego, funkcjonującego w rosyjskim internetowym dyskursie medialnym. Szczególna uwaga została poświęcona jego ideologicznym oraz mitologicznym wymiarom jako biegunom konceptualnym jedynej dyskursywnej przestrzeni kulturowo-cywilizacyjnej. Zagadnienie to nabiera wyjątkowego znaczenia w kontekście rosnącej roli narratywów rosyjskich w globalnym dyskursie geopolitycznym i kulturowym, a także gwałtownym zwiększeniem ich wpływu na kształtowanie tożsamości i postaw społeczno-politycznych w Rosji oraz w środowisku rosyjskiej diaspory na świecie. W ramach niniejszej monografii przedstawiony został makrokoncept „Russkij mir” jako fakt informacyjny, łączący trzy aksjologiczne funkcje koncepcyjne – mitologem, kulturеm i ideologem – odnoszące się do trzech rzeczywistych grup społecznych w obrębie rosyjskiej przestrzeni kulturowo-cywilizacyjnej, określanych odpowiednio jako: „Russkij mir I”, „Russkij mir II” i „Russkij mir III”. Proponowana struktura makrokonceptu „Russkij mir” uwzględnia jedynie formalny układ tej jednostki kognitywnej. Można mówić o trzech zasadniczo różnych społeczno-kulturowych wspólnotach, z których każda posiada własny system wartości (własny typ konceptualizacji świata), choć niektóre z tych wartości mogą w większym lub mniejszym stopniu wzajemnie się pokrywać, co pozwala na połączenie ich wszystkich w jedynym pojęciu rosyjskiej przestrzeni społeczno- -kulturowej (w sensie potocznym można ją również nazywać „Russkim mirem”). W monografii przeanalizowano dwa skrajne komponenty tego fenomenu: ideologiczny dyskurs władzy („Russkiego miru III”) oraz mitologiczny dyskurs tzw. głębokiego ludu („Russkiego miru I”) zaprezentowane w rosyjskiej internetowej przestrzeni medialnej. Pośredni i bardzo zróżnicowany komponent rosyjskiej przestrzeni społeczno-kulturowej – dyskurs inteligencji („Russkiego miru II”) – został świadomie wyłączony z niniejszej analizy i stanowi przedmiot osobnej monografii.