Leksykon muzyczny. Harmonia cz. 1 - Kawiorski, Marek (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2026)
Leksykon muzyczny. Harmonia cz. 1 stanowi pierwsze polskojęzyczne kompendium wiedzy z zakresu harmonii tonalnej oraz wybranych zjawisk muzyki posttonalnej. Adresatem są osoby profesjonalnie zajmujące się muzyką, w szczególności uczniowie szkół muzycznych drugiego stopnia, studenci kierunków muzycznych i teoretycy muzyki. Podstawę źródłową stanowią podręczniki akademickie, rozprawy teoretyczne, leksykony, encyklopedie i artykuły naukowe, a także traktaty teoretyczne z różnych okresów ery tonalnej. Leksykon koncentruje się na zagadnieniach teoretycznych i analizie zjawisk harmonicznych, prezentując różne podejścia analityczne, co czyni go nie tylko użytecznym narzędziem dydaktycznym, lecz również cennym materiałem do specjalistycznych badań nad harmonią. Część pierwsza poświęcona jest wyłącznie akordom i ich typom, identyfikowanym na podstawie morfologii, liczby składników, struktury wynikającej z doboru stopni skali i/lub wertykalnego układu interwałów, a także funkcji tonalnej. Charakterystyka akordów uwzględnia oznaczenia stosowane w analizie harmonicznej, ich umiejscowienie i rolę w składni muzycznej, konteksty występowania, preferencje dotyczące uporządkowania składników oraz prowadzenia głosów. Część druga obejmie szeroki zakres zagadnień teoretycznych harmonii, zarówno podstawowych, jak i szczegółowych, wykraczających poza treści przedstawione w części pierwszej.