Centiloquium Pseudo-Ptolemeusza. Studium dzieła - Konarska-Zimnicka, Sylwia; Piotrowski, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2025)
Centiloquium Pseudo-Ptolemeusza to jeden z najważniejszych tekstów wieków średnich, szeroko kolportowany, chętnie komentowany i powszechnie wykładany na ówczesnych uniwersytetach. Należy podkreślić, że sto aforyzmów astrologicznej treści wywarło istotny wpływ na rozwój średniowiecznej i wczesnonowożytnej astrologii i jatromatematyki, czyli medycyny astrologicznej, a o popularności tekstu świadczą liczne jego tłumaczenia na język łaciński oraz hebrajski, jak również imponująca liczba wydań drukowanych, które ukazywały się od 1484 do 1674 r. Książka zawiera edycję źródłową tekstu (wersja łacińska i tłumaczenie w języku polskim) wraz z naukowym komentarzem.