Kontekst wojen XIII-wiecznej Kastylii w przekazie pierwszej częściPoema de Fernán González - Jezuit, Mateusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2025)
Średniowieczny Półwysep Iberyjski był miejscem nieustannych konfliktów i przemian politycznych, których osią pozostawała walka o władzę, ziemię i religijną dominację. Artykuł analizuje pierwszą część Poema de Fernán González jako przykład literackiego świadectwa budowania kastylijskiej tożsamości politycznej i historycznej w XIII w. Szczególna uwaga poświęcona została sposobowi, w jaki tekst kształtuje wyobrażenie o przeszłości, gloryfikując bohaterów, eksponując wyższość Kastylii nad innymi królestwami chrześcijańskimi oraz przedstawiając ją jako narzędzie boskiego planu. Poemat nie tylko opowiada o dokonaniach hrabiego Fernána Gonzáleza, lecz także kreuje Kastylię jako wybraną przez Boga wspólnotę, której przypisana została szczególna misja dziejowa. Autor, opierając się na analizie wybranych fragmentów utworu, wskazuje na ich propagandowy charakter, który współbrzmi z politycznymi ambicjami Alfonsa X, dążącego do objęcia korony cesarskiej i zjednoczenia Hiszpanii. Utwór zawiera również wyraźne przesłanie moralne, podkreśla cnoty takie jak: odwaga, posłuszeństwo, wiara i kontynuacja dziedzictwa przodków. Analiza poematu ukazuje jego znaczenie jako źródła pozwalającego zrozumieć kulturowe i polityczne konteksty XIII-wiecznej Kastylii.