Małżeństwa w parafii Nowy Korczyn w drugiej połowie XVIII wieku - Kołodziejczyk, Konrad (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2025)
Celem artykułu jest analiza okoliczności zawierania małżeństw w parafii Nowy Korczyn w latach 1751–1800. Podstawę źródłową stanowią księgi metrykalne. Zastosowano metody statystyczne oraz rekonstrukcji rodzin. Przeanalizowano sezonowość, tygodniowy rozkład ślubów, wiek i stan cywilny małżonków, ich mobilność terytorialną oraz dobór świadków. Wnioski wskazują na wpływ czynników religijnych i ekonomicznych na rytm zawierania małżeństw, dominację ślubów kawalera z panną, średni wiek nowożeńców typowy dla społeczności zachodnioeuropejskich, wysoki poziom endogamii związków czy staranny dobór świadków ślubów.