Roty aresztanckie w Imperium Rosyjskim (1827–1870) - Górak, Artur (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2025)
Artykuł wyjaśnia pojęcie rot aresztanckich w Rosji jako formy kary. W artykule została pokazana geneza i rozwój systemu rot aresztanckich, zmiany organizacyjne oraz warunki odbywania kary. W literaturze utrwalił się pogląd, że powstańców zsyłano głównie na Syberię, ewentualnie na Kaukaz, i że taka kara była najdotkliwsza. Autor dowodzi, że podstawową formą kary były roboty przymusowe w miastach gubernialnych europejskiej części Rosji. Była to kara bardzo dotkliwa ze względu na wojskowy reżim, warunki panujące w więzieniach i wykonywane prace. Do tego celu wykorzystano tzw. roty aresztanckie.