Kościół rzymskokatolicki w Krasnodarzew pierwszej połowie XX wieku - Sielicki, Aleksander (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2025)
W artykule zaprezentowano działalność parafii rzymskokatolickiej w Krasnodarze/Jekaterynodarze w latach dwudziestych i trzydziestych XX w. Zarysowano również historię budowy kościoła, przedstawiono proboszczów oraz omówiono strukturę etniczną społeczności katolickiej w mieście, na którą składali się początkowo przede wszystkim Polacy, od końca zaś XIX w. także Ormianie. Tekst skupia się na działalności kościoła w Krasnodarze w pierwszych dwóch dziesięcioleciach po objęciu władzy na południu Rosji przez bolszewików, aż do czasu zamknięcia kościoła w 1937 r. Główną bazą źródłową dla napisania artykułu stanowiły materiały archiwalne przechowywane w archiwum państwowym w Krasnodarze.