Spółdzielnia Pracy Wyrobów Zabawkarskich „Miś” w Łomży1958–1992 - Przeniosło, Małgorzata; Przeniosło, Marek (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2025)
Od przełomu lat czterdziestych i pięćdziesiątych XX w. produkcja zabawek w Polsce opierała się głównie na przedsiębiorstwach państwowych i spółdzielczych. Stopniowo spółdzielczość zabawkarska zdobyła pozycję dominującą. Pod koniec lat sześćdziesiątych spółdzielni, które produkowały zabawki lub m.in. zabawki było około 100. Jedną z nich była działająca od 1958 r. w Łomży Spółdzielnia Pracy Wyrobów Zabawkarskich „Miś”. „Miś” początkowo zatrudniał kilkadziesiąt osób, szczyt osiągnął pod koniec lat siedemdziesiątych, pracowało w nim wówczas prawie 500 osób. Zdecydowaną większość wśród nich stanowiły kobiety. Zatrudnieni pracowali w zakładach stałych lub jako chałupnicy. Wśród produkowanych zabawek dominowały wyroby z tkanin, przede wszystkim zabawki – zwierzęta, szczególnie misie. Zabawkowe zwierzęta wypychano, często wykorzystując do tego miękkie materiały, co sprawiało, że były idealnymi zabawkami „do przytulania”. Duża część produkcji „Misia” trafiała na eksport, w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych ponad 50%. Po 1989 r. polski przemysł zabawkarski zaczął przeżywać poważne kłopoty. Problemy ze zbytem w kraju spowodowane zagraniczną konkurencją, także ograniczone możliwości eksportowe, doprowadziły do szybkiej likwidacji praktycznie wszystkich polskich spółdzielni zabawkarskich, w tym również „Misia”. Spółdzielnia usiłowała jeszcze się ratować, uruchamiając dodatkowo innego rodzaju produkcję, ale ostatecznie w 1992 r. zmuszona była ogłosić upadłość.