Sposoby manipulacji językowej w gaslightingu na przykładzie dialogów w związkach partnerskich - Boksa, Ewa (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2025)
Gaslighting to forma manipulacji emocjonalnej, w której wprowadza się drugą osobę w stan dezorientacji. Osoba manipulowana przestaje ufać swoim osądom, traci zaufanie do własnej pamięci i sposobu postrzegania rzeczywistości (Varela, Jiménez J 2017). Gaslighting ujawnia się w różnych obszarach życia, np. w pracy, w domu rodzinnym lub w związku. Interdyscyplinarny charakter tego zagadnienia rodzi jednak wiele problemów klasyfikacyjnych w obszarze językoznawstwa. Opracowanie ma charakter socjolingwistyczny odnoszący się do analizy interakcji między gaslighterem, a jego ofiarą w związkach partnerskich. Przeanalizowałam 50 przykładów wypowiedzi odzwierciedlających gaslighting, na podstawie których zidentyfikowałam takie wskaźniki gaslightingu jak: strategie językowe stosowane w tej psychologicznej manipulacji, kontekst społeczny, w którym się ona ujawnia oraz sposoby manipulacji. W wyniku przeprowadzonych analiz sformułowałam definicję gastlightingu, który uznałam za zjawisko socjolingwistyczne wykorzystujące formę językowej kontroli narracyjnej, w wyniku której sprawca gaslightingu buduje swoje wypowiedzi tak, aby zmieniać i kontrolować sposób, w jaki ofiara postrzega własne emocje i zdarzenia. Powyższa definicja została opracowana w oparciu o wyniki badań i stanowi ich główny wniosek.