Oralność i piśmienność w immanentnej antropologii literackiej Sergiusza Piaseckiego - Heck, Dorota (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2025)
Retoryka stosowana przez bohaterów literackich prozy Sergiusza Piaseckiego pełna jest komizmu językowego. Zbadano wszystkie jego opublikowane powieści i opowiadania. Zastosowano metodę close reading. Środki retoryczne przede wszystkim występują w trylogii złodziejskiej (Jabłuszko, Spojrzę ja w okno…, Nikt nie da nam zbawienia). Mimo osadzenia akcji w środowisku przestępczym stwierdzono odwołania do klasycznej, elitarnej kultury literackiej.