Wielorakość „Wieloczasu – Le Temps Pluriel”. Debata wokół powołania polsko-francuskiego pisma poetów i malarzy - Jamrozek-Sowa, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2025)
Celem artykułu jest wskazanie na polifoniczność projektu czasopisma „Wieloczas – Le Temps Pluriel”, którego dwa podwójne numery ukazały się w Paryżu w 1983 roku. W zamierzeniu zespołu redakcyjnego pismo miało stać się spójną sumą dialogującej ze sobą różnorodności. Na łamach dwujęzycznego kwartalnika miał odbywać się dialog twórczy pomiędzy dziełami literackimi i plastycznymi, dziełami pisarzy polskich i obcych, emigracyjnych i krajowych. Tak pomyślane pismo stało się widomym znakiem ataku artyzmu w czasie, gdy najistotniejszym zadaniem niezależnych czasopism zdawał się druk politycznie zaangażowanej publicystyki. W artykule zostały uwzględnione deklaratywne wypowiedzi redaktorów i współtwórców oraz wybrane wypowiedzi krytyczne formułowane tuż po publikacji numerów, zachowane w Archiwum „Wieloczasu”.