Dialog z Szekspirem – „Nutria i Nerwus” Małgorzaty Musierowicz - Mityk, Iwona (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2025)
Na jedną z powieści Małgorzaty Musierowicz z jej cyklu Jeżycjada, zatytułowaną Nutria i Nerwus, wywarła wpływ komedia Williama Szekspira Sen nocy letniej. Nawiązania do niej występują w utworze Musierowicz na planie wydarzeń, w sposobie kreacji relacji bohaterów, jak i wyborze czasu fabuły, gdyż kluczowe zwroty akcji następują podczas nocy świętojańskiej, analogicznie jak w komedii. W obu utworach naczelny wątek dotyczy perypetii miłosnych, zatem uczuć, które nie mieszczą się w granicach racjonalnego rozumowania. Stosując analizę tekstową można stwierdzić, że pisarka prowadzi w powieści swoisty dialog z utworem Szekspira.