Hejt jako rytuał wspólnotowy. Dialog i antydialog w kulturze cyfrowej studium przypadku finału 16. edycji „Tańca z gwiazdami” - Dyrcz, Urszula (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2025)
Artykuł przedstawia hejt jako formę antydialogu w kulturze cyfrowej oraz interpretuje go w kategoriach rytuału wspólnotowego, wzmacnianego przez algorytmy i dynamikę grupową. Autorka analizuje zjawisko poprzez model czterech ról komunikacyjnych (inicjator, wzmacniacze, komentatorzy rytualni, milczący świadkowie) pokazując, że hejt funkcjonuje jako proces, a nie pojedynczy akt. Studium przypadku finału 16. edycji Tańca z Gwiazdami służy zobrazowaniu, jak dialog w mediach masowych i społecznościowych ulega przekształceniu w antydialog. W zakończeniu artykułu wskazano implikacje dla edukacji medialnej, podkreślając potrzebę uczenia młodych odbiorców rozpoznawania mechanizmów dialogu, antydialogu i rytuałów wykluczania oraz rozwijania odpowiedzialnych praktyk komunikacyjnych online