Cenzura w PRL-u: historyk wobec mechanizmów kontroli i ich konsekwencji dla nauczania literatury - Babula, Hubert (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2025)
Analizuję problem niedostatku wiedzy historycznej uczniów i studentów w kontekście nauczania literatury polskiej drugiej połowy XX wieku, ze szczególnym uwzględnieniem zjawiska cenzury w PRL. Łączę perspektywę historyczną i literaturoznawczą, ukazuję mechanizmy działania aparatu cenzorskiego, jego wpływ na obieg kultury oraz konsekwencje dydaktyczne dla współczesnej szkoły. Tekst przedstawia przykłady ingerencji w twórczość m.in. S. Barańczaka, S. Mrożka czy H. Sienkiewicza, a także formy inwigilacji środowisk literackich. W części praktycznej proponuję zestaw metod aktywizujących uczniów – pracę z dokumentem, symulacje decyzji cenzorskich i analizy porównawcze, które pozwalają rozwijać kompetencje interpretacyjne, świadomość historyczną i umiejętność krytycznej analizy tekstu.