Trigger warnings – komunikowanie bezpiecznej przestrzeni czy emocjonalny branding? Studium przypadku trigger warnings z książki „Haunting Adeline” - Urbaś, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2025)
Artykuł koncentruje się na analizie zjawiska „trigger warnings” (TW, ostrzeżenia o potencjalnie traumatyzujących treściach) w kontekście komunikacji społecznej. Jego celem jest odpowiedź na pytanie, w jaki sposób TW funkcjonują jako element emocjonalnego brandingu oraz jakie rodzi to konsekwencje etyczne i komunikacyjne. Autorka stawia hipotezę, że stosowanie trigger warnings pełni podwójne funkcje: służy komunikowaniu bezpiecznej przestrzeni, ale też budowaniu emocjonalnego zaangażowania odbiorcy i pozycjonowaniu marki poprzez strategie brandingowe. Badania przeprowadzono metodą studium przypadku na przykładzie trigger warning z książki „Haunting Adeline”, bazując na 6 elementach marki według Philipa Kotlera oraz na ankiecie związanej z odbiorem tego ostrzeżenia.