Inspiration activity of primary school pupils during non-formal education classes – Research report - Warchoł, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2023)
W artykule przedstawiono wyniki badań mających na celu identyfikację aktywności inspiracyjnej działań uczniów szkół podstawowych w edukacji pozaformalnej. W ar- tykule postawiono następujący problem badawczy: Jak zmienia się aktywność inspi- racyjna uczniów szkół podstawowych, uczestniczących w edukacji pozaformalnej? Pytania szczegółowe dotyczyły następujących obszarów: Czy nastąpiła zmiana w aktywności inspiracyjnej uczniów pomiędzy pierwszym a ostatnim? Jakie zachowania charakteryzują uczniów na pierwszych i ostatnich zajęciach? Jakie jest natężenie aktywności inspiracyjnej uczniów na pierwszych i ostatnich zajęciach? Badania przeprowadzono metodą kontrolowanej obserwacji bezpośredniej z wy- korzystaniem środków rejestrujących, jakimi jest kamera wideo. Obecnie nauczyciele korzystają z dodatkowych form kształcenia, których zadaniem jest wspieranie procesu dydaktycznego. Jest to ciekawe środowisko do eksploracji badawczej, gdyż brak jest badań w tym zakresie w kontekście inspiracji uczniów. Wydaje się zatem, że w przyszłości edukacja będzie w dużej mierze opierać się na zaję- ciach dodatkowych dla uczniów – w formie edukacji pozaformalnej. Wyniki badań pokazują, że 1 na 2 uczniów szkół podstawowych uczestniczących w edukacji pozaformalnej zmienił swoje zachowanie z negatywnego na pozytywne. Do- datkowo na ostatnich zajęciach uczniowie charakteryzowali się zachowaniami, które przejawiały się najwyższym stopniem inspiracji. Warto dodać, że intensywność inspi- racji uczniów wzrastała w trakcie obserwacji, od obserwacji początkowej do końcowej.