Nierozwiązany problem opieki nad osobami starszymi – polskie opiekunki/opiekunowie osób starszych w Niemczech - Piorunek, Magdalena (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2023)
Starzenie się społeczeństw europejskich jest wyzwaniem ekonomicznym i społecz- nym. Jako szczególne wyzwanie systemowe jawi się także organizacja opieki nad niesa- modzielnymi osobami starszymi. Jedną z form wspierania osób starszych i ich rodzin jest całodobowa opieka nad seniorami w środowisku rodzinnym, świadczona przez zewnętrzne opiekunki/opiekunów. W Niemczech – jednym ze społeczeństw ze szcze- gólnie dużą liczbą seniorów – często pracę tę podejmują osoby z Polski. Kim są polskie opiekunki/opiekunowie osób starszych w tym kraju? Jakimi kierują się motywacjami, jak swoją pracę postrzegają, jakie mają do niej nastawienie? To pytania, na które po- szukiwano odpowiedzi w polsko-niemieckich badaniach sondażowych prowadzonych na grupie opiekunek/opiekunów. Rosnący rynek pracy dla tych osób nie jest do końca formalnie uregulowany. Osoby podejmujące się tej trudnej i obciążającej emocjonal- nie i fizycznie pracy, powinny być zarówno edukowane, jak i wspierane w radzeniu so- bie z opieką nad seniorami z licznymi chorobami, z demencją i niepełnosprawnościa- mi. To kolejne wyzwanie stojące przed społeczeństwami, w których opieka w rodzinie seniora jest tylko jednym z rozwiązań.