Zmiany w zakresie miejsca zamieszkania, sytuacji rodzinnej i ekonomicznej w czasie epidemii COVID-19 w kontekście poczucia bezpieczeństwa współczesnej młodzieży akademickiej - Kanclerz, Bożena; Peret-Drążewska, Paulina; Myszka-Strychalska, Lucyna; Marciniak, Mateusz; Karmolińska-Jagodzik, Ewa (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie i analiza wyników badań nad wybraną grupą młodzieży akademickiej w kontekście jej sytuacji ekonomicznej, mieszkaniowej i ro- dzinnej w kontekście zachwianego/utraconego poczucia bezpieczeństwa. W tekście uchwycone zostały te fragmenty większego procesu badawczego, które nawiązują do lęku badanych studentów związanego z funkcjonowaniem w czasie epidemii. Tekst nawiązuje do badań zespołowych Młodzież akademicka w okresie pandemii COVID-19 (N = 1259). W części teoretycznej autorzy odnoszą się do koncepcji potrzeby i poczu- cia bezpieczeństwa jednostki, natomiast w części wynikowej analizowane są badania własne oraz raporty dotyczące funkcjonowania młodego pokolenia w czasie epidemii, szczególnie te związane z tematyką artykułu. Uzyskane dane wskazują na duże zmia- ny w zakresie sytuacji mieszkaniowej oraz pogorszenie sytuacji materialnej. Nie bez znaczenia dla poczucia bezpieczeństwa są także wyniki dotyczące stanów lękowych badanej młodzieży akademickiej. Autorzy w części podsumowującej odwołują się do zmian, jakie zaszły nie tylko w wymiarze jednostkowym, ale także instytucjonal- nym, co będzie miało znaczący wpływ nie tylko na studentów, ale i na całe szkolnictwo wyższe w Polsce.