Wiek jako kryterium negatywnego wyróżnienia a przemoc wobec seniorów - Łaszczyk-Lichoń, Marta; Kobiałka, Andrzej (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2023)
Proces starzenia oraz sama starość należą do relatywnie dobrze znanych zjawisk, które opisują złożony fenomen ludzkiego życia. W związku z tymi nieuchronnymi zmiana- mi zachodzącymi w nowoczesnych społeczeństwach wzrosło zainteresowanie życiem osób starszych. W ocenie demografów zjawisko starzenia się ludności będzie w Polsce szczególnie drastyczne – z jednego z najmłodszych krajów Unii Europejskiej w 2060 roku stanie się państwem najstarszym. Spowolnienie rozwoju demograficznego niesie różnorodne problemy, które są ukierunkowane również na seniorów: od niezrozumie- nia ich potrzeb, przez przemodelowania i dostosowania usług społecznych, po mar- ginalizację czy przemoc wobec osób starszych. Wiek z perspektywy seniorów może stać się kryterium negatywnego wyróżnienia, gdzie to z natury słabszy, starszy może doświadczać różnorodnych form krzywdzenia od przemocy fizycznej, psychicznej, ekonomicznej po wykluczenie czy zaniedbanie.