Współczesna koncepcja wychowania plastycznego Stefana Kościeleckiego w kontekście pedagogicznym - Uberman, Marta (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2023)
Celem podjętej w artykule problematyki jest chęć przybliżenia ważnej dla współcze- snej edukacji plastycznej koncepcji wychowania plastycznego Stefana Kościeleckiego. Aspekty aksjologiczny i pedagogiczny mogą stać się bodźcem do podjęcia naukowego dyskursu wśród teoretyków i praktyków o potrzebie wyjścia poza wciąż żywą w edu- kacji plastycznej i nie tylko koncepcję wartościowania mimetycznego (pedagogika mi- metyczna), przekładającego się w edukacji na realizację działań plastycznych przez filtr wzorców wyuczonych według określonych schematów i tradycyjnego pojęcia „pięk- na i harmonii”, kształcących przede wszystkim sprawności sensoryczno-motoryczne. Wyjście poza tradycję estetyczną i koncepcję pedagogiczną wychowania plastycznego pozwoli nam zrozumieć, że różnorodność problemów plastycznych i zjawisk wizual- nych kryje w sobie wiele wartości przydatnych w życiu codziennym, niezależnie od tego, jaki jest nasz stosunek do sztuki, wychowania plastycznego, plastyki.