Młodzież a klimat. Co wie, co robi i co czuje młodzież w obliczu zmian klimatycznych? - Sienkiewicz-Wilowska, Julia; Zamojska, Eva (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2023)
Pojęcie „pokolenia” w badaniu młodzieży jest przydatne ze względu na dominującą obecność nowych technologii oraz konieczność życia w warunkach globalnego ocie- plenia. O ile ta pierwsza jest szeroko przebadana, o tyle reakcje młodego pokolenia, zwłaszcza w Polsce, na zmiany klimatyczne stają się przedmiotem uwagi badaczy/ badaczek, szczególnie w kontekście braku szkolnej edukacji klimatycznej. W artyku- le opisujemy rezultaty badań ankietowych przeprowadzonych wśród poznańskich licealistów. Są one zbieżne z poglądami młodych ludzi zdiagnozowanymi w szeregu innych badań. Wzrastające poczucie zagrożenia zmianami klimatu, niedosyt wiedzy spowodowany brakiem systematycznej edukacji klimatycznej oraz pewnego rodzaju bezradność i rozproszenie indywidualnych strategii młodych ludzi w radzeniu sobie ze zmianami klimatu – oto najważniejsze rezultaty naszych badań.