Obecność technologii informatyczno-komunikacyjnych w pracy edukacyjnej nauczycieli z dziećmi ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi na wczesnych etapach kształcenia - Kos, Ewa (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2023)
Głównym celem niniejszego tekstu jest próba ukazania możliwości, jakie daje nauczy- cielom integracja technologii cyfrowych w procesie edukacyjnym dzieci ze specjalny- mi potrzebami edukacyjnymi i rozwojowymi oraz wskazanie zarówno szans i możli- wości, jakie z tego mogą wynikać, jak i potencjalnych zagrożeń, na które mogą być narażone dzieci korzystające z mediów cyfrowych w sposób niekontrolowany i bez ograniczeń. W pierwszej części opracowania Autorka omawia specyfikę funkcjono- wania dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi i rozwojowymi w kontekście potrzeby wdrażania rozwiązań wspieranych przez technologie informatyczno-komu- nikacyjne, które znacznie podnoszą jakość nauczania dzieci i młodzieży, ułatwiają im wyszukiwanie, przetwarzanie informacji, umożliwiają uczniom z pewnymi ogranicze- niami poznawczymi dostęp do szerszej wiedzy i osiąganie sukcesów edukacyjnych. Dalej przekonuje, iż wspieranie procesu edukacyjnego narzędziami z zakresu tech- nologii informatyczno-komunikacyjnych jest nie tylko efektywne (zwłaszcza w kon- tekście oddziaływania na sferę poznawczą, emocjonalno-społeczną, komunikacyjną), ale i niezwykle atrakcyjne dla uczniów. Autorka zwraca uwagę na procesy budowania samooceny, poczucia skuteczności, kształtowania motywacji i zaangażowania w ucze- nie się uruchamiane w pracy dydaktycznej integrującej zasoby związane z TIK.