O wybranych cechach migracji międzynarodowych oraz wyzwaniach społecznych z nich wynikających - Danilewicz, Wioleta; Prymak, Tomasz; Śliwowski, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2023)
Prezentowane treści ukazują złożoność aktualnych migracji międzynarodowych, ich wybrane cechy w polskich doświadczeniach. Stanowią one tło do wskazania niektó- rych implikacji wynikających z mobilności oraz wyzwań dla praktyki społecznej, w tym edukacyjnej. W artykule zwracamy uwagę na wybrane cechy współczesnych przemiesz- czeń, np. globalność, odwracalność, płynność, masowość, zmniejszenie ryzyka w po- równaniu z przeszłością, zróżnicowanie form i przebiegu, wielokrotność, feminizacja, transnarodowość oraz typy migracji, w tym powrotne, osiedleńcze, uchodźcze. Wyraź- nie rezonują one na doświadczenia migrantów i ich rodzin. Stanowią wyzwanie dla po- lityki społecznej w obszarze makro (w skali państwa), ale też mikro i mezo.