Motywy wyboru studiów filologicznych a afiliacja do zawodu nauczyciela - Rokita-Jaśkow, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2023)
Mimo niesłabnącego zainteresowania studiami na kierunku filologia angielska, coraz mniej młodych ludzi decyduje się na wybór specjalizacji nauczycielskiej, co może świad- czyć o kryzysie tożsamości nauczyciela i braku afiliacji do zawodu, które kształtują się u kandydata do zawodu poprzez wczesne doświadczenia edukacyjne (Werbińska 2017, Kwatera 2011). Za źródła kryzysu można uznać m.in. neoliberalne trendy w edukacji (por. Potulicka i Rutkowiak 2010), charakteryzujące się przede wszystkim skupieniem na rozwoju jednostki, maksymalizacją zysków finansowych, w tym przez instytucje kształcące nauczycieli, a także osłabiającą się odporność psychiczną osób. Artykuł przed- stawia wyniki badania ankietowego przeprowadzonego wśród 138 studentów I roku filo- logii angielskiej. Celem badania była identyfikacja czynników osobistych i społecznych wpływających na decyzję respondentów o wyborze ścieżki kształcenia. Wnioski z ba- dania wskazują na niesprzyjający klimat społeczno-polityczny, jak i brak inspirujących wzorców nauczycieli w toku edukacji szkolnej, jako przyczyny braku afiliacji do zawodu nauczyciela na wczesnym etapie kształtowania się tożsamości zawodowej.