W poszukiwaniu rozwiązań przydatnych w edukacji włączającej – tutoring rówieśniczy - Olszewski, Sławomir; Parys, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2023)
W artykule przeanalizowano potencjalne konsekwencje działań tutoringowych wraz z ich uwarunkowaniami, porządkując je w hierarchicznym układzie. Zarówno do- mniemane, jak i potwierdzone badaniami efekty tutoringu rówieśniczego sugerują, że metoda ta może być przydatnym rozwiązaniem w pracy z grupą o zróżnicowanych potrzebach edukacyjnych. Istotne z punktu widzenia osoby planującej podejmowanie działań w zakresie tutoringu rówieśniczego mogą być zaprezentowane w tekście in- formacje o charakterze wskazań metodycznych. Artykuł zamykają refleksje końcowe ukazujące przyszłe kierunki działań badawczych ważne z punktu widzenia praktyki edukacji włączającej.