Rola konfliktów społeczno-poznawczych w procesie uczenia się dzieci - Twardowski, Andrzej (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2023)
Celem artykułu jest uzasadnienie tezy, że konflikty społeczno-poznawcze są korzystne, ponieważ wyzwalają taki rodzaj uczenia się, który polega nie na przyswajaniu istnieją- cej wiedzy, ale na konstruowaniu nowego rozumienia. W pierwszej części artykułu zaprezentowano genezę i istotę koncepcji konfliktów społeczno-poznawczych. Następnie scharakteryzowano dwie formy ich regulacji: skoncentrowaną na poznawczej rozbieżności między partnerami oraz skoncentrowa- ną na relacji między partnerami. W drugiej części artykułu przeanalizowano, jaką rolę w regulacji konfliktu odgrywa cel wspólnego działania. Ponadto wyjaśniono, kiedy i dlaczego konflikty społeczno-poznawcze są korzystne dla procesu uczenia się dziec- ka, a kiedy i dlaczego nie są.