Czas wolny w czasie pandemii w perspektywie młodzieży ostatnich klas szkoły podstawowej – wybrane aspekty - Róg, Anna; Skotnicka, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2023)
Celem badań było znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy w opinii uczniów ostatnich klas szkoły podstawowej pandemia miała znaczenie dla różnicowania się i zmienności form spędzania czasu wolnego przez młodzież oraz dla budowania i podtrzymywania relacji międzyrówieśniczych. W badaniach posłużono się metodą sondażu zrealizowaną za pomocą techniki ankiety. Przeprowadzone badania pokazały, iż nastąpiły zmiany w zakresie struktury i organizacji czasu wolnego młodych ludzi. Zmiany te spowodowały wyraźne pogorszenie się samopoczucia uczniów, związane z brakiem satysfakcji wynikającej ze zmienionych form codziennej aktywności. Ponadto badani w większości odczuwali brak kontaktów z rówieśnikami oraz możliwości realizowania swoich pasji i zainteresowań. Stwierdzono także, że młodzież często nie jest gotowa do spędzania czasu w samotności, co generuje nudę o charakterze niekonstruktywnym.