Monarchia mixta, czyli spór o decydenta. Kilka uwagna temat koncepcji władzy w Polsce w latach 1505–1607* - Szpaczyński, Przemysław P. (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2024)
Artykuł recenzyjny dotyczy książki autorstwa Pawła Rzewuskiego (Monarchia mixta czyli poszukiwanie suwerena. Studium koncepcji władzy w I Rzeczypospolitej w latach 1505–1609, Warszawa 2022). Polemika odnosi się przede wszystkim do zawartej w książce oceny króla Zygmunta III w kontekście mowy kanclerza Jana Zamoyskiego wygłoszonej na sejmie w 1605 r. oraz analizy publicystyki rokoszowej.