Spór o Stanisława Żółkiewskiego - Szpaczyński, Przemysław P. (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2023)
Artykuł polemiczny dotyczy biografii Stanisława Żółkiewskiego autorstwa Wojciecha Polaka (Żółkiewski pogromca Moskwy. Biografia, Kraków 2020). Polemika odnosi się do oceny postaci hetmana w historiografii polskiej, jego postawy po zwycięstwie pod Moskwą oraz przede wszystkim mitów, jakie narosły wokół bitwy pod Cecorą, a także miejsca i okoliczności zgonu Żółkiewskiego.