Spór o „rokosz Zebrzydowskiego” (1606–1607) - Szpaczyński, Przemysław P. (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2022)
Artykuł recenzyjny dotyczy monografii autorstwa Agnieszki Pawłowskiej-Kubik (Rokosz sandomierski 1606–1609. Rzeczpospolita na politycznym rozdrożu, Toruń 2019). Polemika odnosi się przede wszystkim do nazwy, przywództwa i zakresu chronologicznego rokoszu z czasów Zygmunta III.