Józef Lewszecki (1869–1939) – tytularny generał brygady. Zarys biografii - Jarno, Witold (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2022)
Artykuł opisuje postać Józefa Lewszeckiego, jednego z wielu zapomnianych oficerów armii II Rzeczypospolitej. Karierę wojskową rozpoczął w armii rosyjskiej, po czym w 1917 r. zgłosił się do I Korpusu Polskiego w Rosji. Po jego rozbrojenie przybył do Warszawy, gdzie wstąpił do Wojska Polskiego. W listopadzie 1918 r. został dowódcą Okręgu Wojskowego w Kaliszu i pierwszym dowódcą 29 pułku piechoty. Od jesieni 1919 r. zajmował równe stanowiska najpierw w Dowództwie Okręgu Generalnego nr IV Łódź, a później w Dowództwie Okręgu Korpusu nr IV Łódź. W sierpniu 1920 r. dowodził obroną Włocławka, za co otrzymał Krzyż Walecznych. Karierę wojskową zakończył w 1924 r. w stopniu tytularnego generała brygady. Ostatnie lata życia spędził w Toruniu, gdzie zmarł w 1939 r. Artykuł omawia całego jego życie oraz poszczególne etapy kariery wojskowej.