Tercjarstwo w dekanacie radoszyckim 1918–1939 - Gapys, Jerzy; Kowalczyk, Zbigniew (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2022)
W Kościele katolickim w okresie międzywojennym działało wiele organizacji religijnych. Jednym z najliczniejszych był III Zakon św. Franciszka. W diecezji sandomierskiej III Zakon funkcjonował w prawie 78% parafii, sytuowało to diecezję w gronie liderów w skali całego kraju. W dekanacie radoszyckim tercjarstwo istniało we wszystkich parafiach dekanatu. Tercjarstwo dzieliło się na gałąź męska i żeńską. Liczniejsze były koła żeńskie. Kobiety stanowiły około 90% wszystkich członków tercjarstwa w dekanacie. Do III Zakonu należeli głównie mężczyźni żonaci i zamężne kobiety rekrutujące się głównie ze środowiska chłopskiego. Działalność III Zakonu w założeniu miała wspierać życie religijne w dekanacie. W praktyce mimo dużej liczebności tercjarze nie zawsze w pełni wypełniali swój charyzmat.