Muzyka Wolfganga Amadeusza Mozarta na lekcjach języka polskiego w szkole podstawowej i średniej - Kucharska-Babula, Agata (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2023)
Artykuł prezentuje wybrane teksty literackie, odwołujące się do twórczości Wolfganga Amadeusza Mozarta oraz niektóre kompozycje mistrza, stanowiące cenny kontekst lektur. Celem publikacji jest zachęcenie polonistów, uczących w szkole, do integrowania treści literackich z muzycznymi oraz odwoływania się podczas lekcji do życia i twórczości jednego z najwybitniejszych kompozytorów wszech czasów.