Polsko-belgijskie stosunki handlowe w latach 1945–1976 w świetle polskich materiałów archiwalnych - Jarosz, Dariusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2021)
W artykule dokonano ustaleń dotyczących polsko-belgijskich relacji handlowych w latach 1945–1976. Na podstawie kwerend archiwalnych przeprowadzone zostały analizy porozumień regulujących stosunki handlowe, zaproponowano periodyzację w zakresie współpracy gospodarczej. Studium próbuje odpowiedzieć na pytanie, jakie były najważniejsze problemy tych stosunków, w tym zwłaszcza bariery utrudniające wymianę towarową.

Barbara Klich-Kluczewska, Rodzina, tabu i komunizm w Polsce 1956–1989, Kraków: Wydawnictwo LIBRON – Filip Lohner, 2015, ss. 295 - Jarosz, Dariusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2019)