Operacja „Jodła”. Plan zabezpieczenia imprez i uroczystości milenijnych w Kielcach i Wiślicy – Gorysławicach w lipcu 1966 roku oraz wybrane aspekty jego realizacji - Młynarczyk-Tomczyk, Anita (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2019)

Kieleckie szkolnictwo w obchodach Tysiąclecia Państwa Polskiego 1957–1966/67 - Młynarczyk-Tomczyk, Anita (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2020)

„Wielka lekcja historii”. Prezentacja Tysiąclecia Polski poprzez wystawy w latach 1960–1966/67 - Młynarczyk-Tomczyk, Anita (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2022)
Ukazana w książce: „Wielka lekcja historii”. Prezentacja Tysiąclecia Polski poprzez wystawy w latach 1960-1966/67, „Wielka lekcja historii” to nie tylko historia obchodów Tysiąclecia Państwa Polskiego (1960-1966/67), ale także historia rozwoju polskiej kultury historycznej odniesiona do twórczego potencjału ludzkiego i instytucjonalnego zaplecza, dzięki któremu możliwe stało się umasowienie i popularyzacja wiedzy historycznej, na niespotykaną dotąd skalę i często na dobrym poziomie. Należy jednak pamiętać, iż sukces modernizacyjny polskich instytucji kultury historycznej osiągnięty w okresie obchodów Tysiąclecia Państwa Polskiego miał swoją, ciemną stronę. Ogólnonarodowe uroczystości niosły bowiem ogromny ładunek perswazyjny, służący kształtowaniu socjalistycznej świadomości i pamięci historycznej, zgodnie z wytycznymi władzy. W związku z Tysiącleciem Państwa Polskiego archeolodzy i historycy rozpoczęli, nie bez cesji na rzecz PZPR, szeroką akcję upowszechniającą, w której wykorzystali niemal wszystkie środki stojące do ich dyspozycji. Ogromną rolę w tym zakresie spełniły wystawy, jako forma przekazu historycznego. Nie bez powodu ekspozycje stały się dominujące w działalności muzeów, archiwów, a nawet bibliotek. Wystawy stanowiły i nadal stanowią ważny przekaźnik wiedzy, a dodatkowo każdy utwór wystawowy, bez względu na swoją treść, łączy w sobie elementy architektoniczne, plastyczne i językowe. Dlatego ekspozycje, jako forma przekazu, świetnie spełniały się i nadal spełniają się w roli, dostępnego dla wszystkich, środka popularyzacji historii, narzędzia popularyzacji myśli naukowej i skutecznego środka kształtowania świadomości społecznej. Nic więc dziwnego, że wszystkie punkty obchodów milenijnych: 1000. rocznica wstąpienia Polski na widownię dziejową; 550. rocznica bitwy pod Grunwaldem; rocznice związane z walką naro¬dowo-wyzwoleńczą narodu polskiego, ze szczególnym uwzględnieniem powstania styczniowego; 600. lecie Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz 20. lecie Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej, znalazły odzwierciedlenie na wystawach. Popularne też były wystawy retrospektywne, obejmujące swym zakresie 1000-letnie dzieje narodu i państwa polskiego. Wystawy milenijne charakteryzowały się wysokim poziomem merytorycznym i dydaktycznym, ale też silnym obciążeniem ideowym, zwłaszcza te dotyczące współczesności.

Między nauką a polityką. „Polskie Tysiąclecie” w audycjach Polskiego Radia z lat 1960–1966/67 - Młynarczyk-Tomczyk, Anita (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2022)
W związku z uroczystościami Tysiąclecia Państwa Polskiego (1960–1966), które konkurowały z obchodzoną przez Kościół katolicki Wielką Nowenną i Milenium Chrztu Polski (1966/67), Polskiemu Radiu władze komunistyczne wyznaczyły pierwszorzędne zadania w upowszechnianiu historii w aspekcie propaństwowym i antykościelnym. Instytucja ta nie tylko stanowiła cenne źródło przekazywania określonych informacji, lecz także przez odpowiedni program kształtowała i oddziaływała na postawy społeczne. Wszystkie „węzłowe” punkty obchodów znalazły odzwierciedlenie na łamach radia, ale największy rozgłos miały te prezentujące najdawniejsze dzieje ziem polskich. Warto zaznaczyć, że w dzieło popularyzacji początków Polski oraz jej tysiącletnich dziejów włączyli się najwybitniejsi badacze, dzieląc się tym samym z szerokim kręgiem odbiorców najnowszymi ustaleniami badawczymi.

„Ku socjalistycznej Polsce”. Patos Polski Ludowej z perspektywy jej dwudziestolecia w filmach krótkometrażowych - Młynarczyk-Tomczyk, Anita (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2023)
Obchody 20-lecia Polski Ludowej oraz będące ich kontynuacją 20-lecie wyzwolenia spod okupacji niemieckiej Ziem Zachodnich i Północnych, a także poprzedzające je 20-lecie Polskiej Partii Robotniczej (1962) i 20-lecie (ludowego) Wojska Polskiego (1963), stanowiły punkt wyjścia do rozwijania szerokiej akcji zaznajamiania społeczeństwa z najnowszymi dziejami Polski i propagowały jej wizję zgodnie z oczekiwaniami partii rządzącej. Kampanię tę wspierała kinematografia, jedna z podstawowych instytucji pamięci nieuchronnie podlegających fluktuacjom społeczno-politycznym. Pakiet filmów krótkometrażowych mających wspierać tematyką partię rządzącą został starannie wyselekcjonowany i dobrany. Nie szczędzono środków na tego typu przedsięwzięcia. W latach 1960–1966 wyprodukowano ponad sto filmów krótkometrażowych dotyczących czasów współczesnych. Obejmowały okres od przejęcia władzy przez PPR do 1964 r. Oceniając PRL z perspektywy 20-lecia, eksponowano osiągnięcia, a pomijano braki i obciążającą działalność wobec społeczeństwa polskiego, przez co obraz był jednostronny i służył władzy komunistycznej.

Uroczyste seminarium w Instytucie Historii Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach - Majcher-Ociesa, Edyta; Młynarczyk-Tomczyk, Anita (Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2022)